Slíbila kompenzace, ale ve skutečnosti chystá opak. Vláda hraje s restauracemi nekalou hru

1) Majitelé restaurací neví, co bude dál. Desátého ledna skončil program Covid gastro pro provozovny a od té doby slýchají jen samé sliby, které se mění a nakonec není nic. Například program Covid nájemné III, o který bylo možné žádat od 5. 2. se dosud nezačal vyplácet, a to má sloužit na úhradu nájmů za 4. čtvrtletí loňského roku! Takové nastavení je pochopitelně neudržitelné. Restaurace potřebují kompenzace a nebo povolení otevřít.

2) Od slíbených kompenzací se úvahy vlády znovu stáčejí směrem k státem garantovaným půjčkám. Není to poprvé a restaurace se vždy poprávu bouřily, protože jim žádná banka půjčku neposkytne, a i kdyby, tak dluh jen odsouvá problém.

3) V pandemickém zákoně poslanci odstranili náhradu ušlého zisku, což krizový zákon nevylučoval. Navíc do pandemického zákona přidali ještě třímilionovou pokutu pro právnické osoby v případě porušení opatření.

4) Poslanci navíc zneužili stavu legislativní nouze a chystají schválení evidence pracovníků na dohodu. Restaurace přitom dlouhodobě žádají o uvolnění pracovního trhu a odbourávání byrokracie, hlavně pro sezónní pracovníky. Toto je pravý opak.

Přesto že situace zavřených provozoven se v čase zjevně zhoršuje, tak tuto skutečnost Vláda nereflektuje a přichází s návrhy, které nepomáhají a kritickou situaci dále prohlubují.

Praha 25. února 2021